A tanulmányokat és szervezést segítő fórumok, keretrendszerek

Mi az az ETR?

Az Egységes Tanulmányi Rendszer a hallgatók személyes és tanulmányi adatainak, tanulmányaival kapcsolatos egyes határozatok és hivatalos közlemények elektronikus nyilvántartása, amely egyben a hallgatók egymás közti és az Egyetem szervei közti hivatalos és nem hivatalos kommunikáció eszköze is. Itt kell felvenni a tantárgyakat (kurzusokat), a vizsgára való jelentkezés is itt történik. Az ETR használatáról az alábbiakban részletesebben olvashat.

Mi az az e-learning? (http://elearning.elte.hu)

Ez a moodle alapú keretrendszer a tantermi oktatás kiegészítésére szolgál. Lehetőséget ad az órai anyagok letöltésére, feladatok feltöltésére, illetve segíti az oktatók és a hallgatók közötti kommunikációt.

A rendszernek tagja lehet az ELTE bármely hallgatója, oktatója és munkatársa egyaránt. Nincs szükség külön regisztrációra, belépni kizárólag az ETR-ben is használt EHA azonosítóval lehet. Ha valakinek nincsen ilyen azonosítója, vagy nem ismeri, elfelejtette a saját azonosítóját, akkor a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Irodával kell felvennie a kapcsolatot.

Hol találhatóak az e-learning rendszerben a saját kurzusok?

A felületen bal oldalon található egy „Kurzusaim” blokk. Belépés után oda kattintva megtalálhatja minden olyan on-line kurzusát, vagy közösségi felületét, aminek eddig valamilyen formában tagja volt.

Kik lehetnek a tagjai az online kurzusnak?

Az online kurzusnak tagja lehet minden olyan hallgató, aki az ETR-ben feliratkozott egy kurzusra, illetve szintén tagjai az online kurzusnak a tanegységet tanító oktatók. A keretrendszer az ETR alapján iratkoztatja be a kurzusra a résztvevőket, tehát csak azon hallgatók és oktatók jelennek meg a moodle kurzusain, akik az ETR szerint felvették/oktatják a tanegységet. Ha valaki leiratkozik az ETR-ben egy kurzusról, akkor nem tud belépni a Moodle keretrendszerben sem arra a kurzusra. Az oktató jogosult arra, hogy vendégek számára is biztosítsa a hozzáférést az online kurzushoz.

Mennyi időre szól egy online kurzus érvényessége?

Egy kurzus egy adott félévre szól. A megszerkesztett tartalmak másolhatók, és az archiválás miatt később is elérhetők, de minden félévben, ahogyan az ETR-ben is új kurzusok jönnek létre az egyes tantárgyakhoz, így a moodle is új kurzusokat rendel ezekhez.

Mit lehet egy kurzus felületén csinálni?

A kurzus felületén lehetőség van nyomon követni a tanegység félévi tematikáját, letölteni az egyes – órához kapcsolódó- dokumentumokat, szakirodalmat, és kitölteni, leadni a kért feladatokat. Lehetőség nyílik továbbá az online kommunikációra is a felületen: a fórumon lehet megbeszélni azokat a kérdéseket, amelyek megvitatására például az órán nem maradt idő.

Honnan tudja az oktató, hogy a hallgatói mikor látogatják a kurzus felületét?

A keretrendszer minden, felületén zajló tevékenységet naplózással követ, azaz minden egyes tevékenységet rögzít, tehát nyomon lehet követni, hogy ki, mikor, mit csinált az oldalon. A naplózás a hallgató nevére kattintva, a megjelenő információfülek közül a „tevékenységekről szóló jelentés”-re kattintva érhető el. A hallgatók nem látják egymás tevékenyégét, az oktatók azonban láthatják a hallgatókét.

Hogyan lehet a saját személyes profilt szerkeszteni? Hogyan kerül a név mellé egy sárga „vigyorgó fej”?

Itt találhatja meg, hogy milyen adatokat tud megváltoztatni. A jelszó kivételével minden más adat megváltoztatható, a jelszó azonban csak az ETR-ben módosítható. A név mellett található sárga fejecske saját fényképre cserélhető, ha a személyes profil beállításai alatt a felhasználó feltölt egy képet. A változtatásokat a saját névre és a „profil szerkesztése” gombra kattintva tehetjük meg. Az új információkat mentéséhez a mezők kitöltése után az oldal alján látható „profilom frissítése” gombra kell kattintani.

Az ETR-ben a jelszó megváltoztatását a rendszerbe belépve, a felső menüsor etrM fülére kattintva, a baloldalon a „jelszó megváltoztatása” szövegre klikkelve ehet elérni.